Administrar

És la ideologia, estúpid!

xescramis | 31 Juliol, 2013 23:46

 

 

Publicat a tribunamallorca.cat

Al començament de la legislatura, el que aleshores era conseller d’Administracions Públiques, José Simón Gornés, s’enfadà moltíssim amb mi quan –en una reunió amb els membres de la Junta de Personal de funcionaris del Govern– li vaig dir que el projecte de modificació de la Llei de funció pública pel qual el català deixava de ser un requisit per als empleats públics de les Illes Balears formava part d’un pla de genocidi cultural. Me’n record que s’exaltà: “Això que dius és molt fort, perquè genocidi implica matar persones”. Li vaig haver d’explicar el significat del terme i que un genocidi cultural no implica assassinar ningú.

Han passat gairebé dos anys d’aquesta reunió, ja han arraconat el català de l’Administració, José Simón Gornés ha cessat de conseller i, efectivament, la política lingüística del Govern Balear, que forma part d’una estratègia de genocidi cultural i lingüístic, no ha suposat cap mort.

Però el que sí que ha provocat la mort d’una persona ha estat la política sanitària del Govern Bauzá. Alpha Pam, de 28 anys, va morir el 21 d’abril a ca seva de Can Picafort, a conseqüència d’una tuberculosi que no li varen diagnosticar perquè no tenia targeta sanitària.

La mort d’Alpha Pam no és només la conseqüència d’una política de retallades en sanitat. És cert que a les Illes Balears patim un espoli fiscal que es tradueix que aquest 2013 tinguem un dels pressuposts més baixos de l’Estat, sobretot pel que fa a la despesa en serveis essencials. Això provoca que tinguem el tercer pitjor pressupost en matèria sanitària i d’afers socials i el segon pitjor en política educativa.

Però la causa que a les Illes Balears pugui morir una persona tota sola a ca seva, de tuberculosi, l’hem de cercar en la ideologia dels qui ens governen. Governants que pensen que la sanitat és una mercaderia i no pas un dret. Cal recordar les paraules de José Ramón Bauzá quan prometia una revolució sanitària a les Illes Balears i deia: “Creim en la sanitat en majúscules i no diferenciam entre sanitat pública i privada”. Alpha Pam va morir perquè no tenia recursos per anar a la sanitat privada i perquè li negaren el dret de ser tractat igual que qualsevol altre ciutadà a la sanitat pública.

Per què vull posar en relació la mort d’Alpha Pam i la persecució de la llengua dels mallorquins? Perquè totes dues coses tenen un mateix origen. Ens governa una gent que subordina qualsevol decisió política a la seva ideologia. Si han pres als immigrats el dret a la sanitat no és per motius econòmics. No és l’economia, és la ideologia. La mateixa ideologia que els fa pensar que la gent que parla en català hem de tenir menys drets que els altres.

Quan vaig concloure aquest article encara no havia començat l’incendi a la Serra de Tramuntana i a l’hora d’enviar-lo a la redacció de Tribuna Mallorca encara continuava en actiu i descontrolat. De moment són més de 1.800 hectàrees abrasades pel pitjor incendi dels darrers 14 anys, han hagut de desallotjar Estellencs (Establiments, segons el president de les Illes Balears) i sent el renou dels motors dels hidroavions que passen per damunt ca meva per amarar a la badia de Palma i carregar aigua.

Sembla que ha estat una presumpta negligència, a l’hora de cremar rostolls, el motiu de l’incendi. Però també ha estat la ideologia dels qui ens governen la causa que a hores d’ara el foc continuï descontrolat. Des del novembre de l’any passat, els sindicats denuncien retallades i acomiadaments de personal a l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) i a Espais de Natura Balear. Retallades que afecten no només  l’extinció d’incendis, sinó també la prevenció. 

Fa uns mesos, el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, afirmà que “hi havia gent acostumada a viure del medi ambient i això s’ha acabat”. Idò, ara sembla que si no hagués acomiadat aquesta gent que “vivia del medi ambient”, possiblement el foc es podria haver controlat a temps sense la necessitat d’importar-la des de la Península, un pic que el foc ja estava descontrolat.

“Una guarda d’ovelles fan més feina que una brigada forestal”, aquestes també són paraules del conseller Gabriel Company. Una granera com a conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori hagués estat més eficient que l’expresident d’Asaja Balears, com a mínim no hagués empitjorat la situació.

Esper que en publicar-se aquest article l’incendi s’hagi extingit i que s’assumeixin les responsabilitats polítiques del pitjor incendi dels darrers 14 anys, però això segon és somiar truites.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS