Administrar

Amb el suport de l'Ajuntament de Palma i l'incompliment del Reglament de Normalització Lingüística

xescramis | 03 Octubre, 2010 20:59

 

 

 

Ha arribat a les meves mans el número 75 de “Sa Veu de Son Dameto”, la revista informativa de l'Associació de veïns de Son Dameto-Son Pisà. La primera cosa que m'ha cridat l'atenció és que a la portada l'única cosa escrita en català és el nom de la revista i el petit anunci que informa que té el suport de l'Ajuntament de Palma.

Després llegint la revista he comprovat que és íntegrament en castellà. Les úniques planes redactades en català són dos anuncis institucionals. Un de l'Ajuntament de Palma, cosa que m'ha sorprès perquè l'Ajuntament de Palma, a excepció de les àrees controlades pel PSM, es caracteritza per un bilingüisme sistemàtic, quan no monolingüe en castellà directament. L'altre anunci és de la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i i Immigració, del qual ja em parlaré més endavant.

És impresentable que l'Ajuntament de Palma doni suport a una revista, en aquest cas veïnal, sense demanar cap requisit lingüístic. Però no és d'estranyar aquesta nul·la sensibilitat per la llengua dels responsables polítics del PSOE a l'Ajuntament, els quals en les seves intervencions públiques s'expressen, gairebé sempre, en castellà.

Una vegada més l'Ajuntament Palma incompleix el Reglament de Normalització Lingüística, ja que l'article 23 diu que “per a la concessió de subvencions i ajudes econòmiques a les activitats promogudes per associacions i entitats privades, l'Ajuntament de Palma valorarà, entre d'altres aspectes, que aquestes activitats propiciïn, directament o indirecta, l'ús del català.

Una altra cosa que m'ha cridat l'atenció la col·laboració de la Conselleria d'Afers socials, Promoció i Imigració i del Ministerio de Trabajo e Immigración. Aquesta consisteix en un anunci d'una plana redactada en català contra el racisme i, un suplement especial titulat “Nuestros nuevos vecinos” de quatre planes redactades en castellà. Trob que és interessat analitzar l'us que aquestes dues administracions fan de la llengua. Si als nous veïns, els immigrants, s'adrecen en castellà, als catalanoparlants ens diuen que som una colla de racistes; i per això ens demanen, segons diu l'anunci, un “compromís contra el racisme”.

El suplement especial tampoc té desperdici. Es parla d'un projecte d'acollida i integració d'immigrants; resumint l'article diu: “... Tras el campeonato de fútbol que organizamos este verano, entre nuestros alumnos de la escuela de castellano para inmigrantes, nos reunimos profesores, voluntarios, colaboradores y alumnos para compartir unas viandas y unos refrescos reparadores después del esfuerzo realizado...” . No sé si els alumnes de l'escola de català no saben jugar a futbol o, simplement, no hi ha escola de català. Supòs que serà això segon. Després es parla d'una interessat trobada intercultural en Son Dameto on “agrupaciones de Bolivia, Ecuador, Argentina, Chile, Uruguay, Senegal, Mali y Bulgaria se dieron cita con los vecinos de Son Dameto a favor de la convivencia e interculturalidad”. L'única referència que es fa a l'article de la cultura mallorquina és que “ hubo una muestra gastrónomica a cargo de los grupos de Ecuador y Chile que con la gastronomia mallorquina fueron ofrecidas a todos los asistentes”. Pens que trobades interculturals com aquestes són molt interessats, però el que és vergonyós que la cultura catalana sigui sempre la gran absent i, fins i tot, menyspreada.

És una llàstima que la bona feina feta per l'Associació de Veïns de Son Dameto-Son Pisà es vegi enterbolida pel menyspreu constant a la llengua i cultura catalana. És molt lloable interessar-se per les cultures de les persones que han vingut de fora a conviure amb nosaltres, però és una llàstima que no vagi acompanyat amb la defensa de la cultura pròpia i l'oferiment d'aquesta, amb la llengua com al seu màxim exponent, als immigrants perquè ens ajudin a estimar-la i protegir-la.


Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS